Kukurydza to wartościowy pokarm dla wielu zwierząt hodowlanych, ale najczęściej jest wybierana przez hodowców drobiu oraz bydła. Gniecione ziarno kukurydzy stanowi źródło substancji odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Gniecione ziarna mogą być podawane większości zwierząt hodowlanych, ale są przysmakiem przede wszystkim dla ptactwa. Udowodniono, że pozytywny wpływ na wykształcanie kosmków w błonie śluzowej żwacza wywiera komponent do paszy treściwej w postaci całego ziarna zbóż (przede wszystkim kukurydzy).
Jakie są zalety skarmiania gniecionym ziarnem kukurydzy?
Gniecione czy inaczej określane śrutowane ziarno kukurydzy to cenna pasza energetyczna choćby dla krów mlecznych. Z powodu kosztownego dosuszania, hodowcy często decydują się na skarmianie ziarna w postaci kiszonej. Odpowiednią formą zakiszanego ziarna dla bydła jest ziarno gniecione, gdyż wolniej jest rozkładane w żwaczu, dzięki czemu duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego, gdzie jest strawiona. To sprawia, że następuje lepsze wykorzystanie energii przez zwierzęta. Kiszonka z ziarna gniecionego nie jest zalecana krowom zasuszonym, gdyż może doprowadzić do nadmiernego otłuszczenia zwierząt. Dodatkowo ograniczony rozkład skrobi w żwaczu nie przyczynia się do zmniejszenia odczynu pH żwacza, co jednocześnie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy metabolicznej.
Dla krowy w szczycie laktacji można przeznaczyć nawet 8–10 kg kiszonego ziarna kukurydzy w dawce dziennej, co pokrywa potrzeby produkcyjne prawie 2 litrów mleka krowiego (o zawartości tłuszczu 4%). W gniecionym ziarnie kukurydzy przeważa neutralne włókno detergentowe mające wpływ na smakowitość tej paszy. Ziarno kukurydzy dostarcza do jelit trzy razy więcej skrobi niż np. ziarno jęczmienia. Gniecione ziarno przyśpiesza proces trawienia oraz zwiększa zawartość tłuszczu w mleku. W trakcie trawienia całego ziarna powstaje kwas propionowy, który wywiera pozytywny wpływ na rozwój funkcjonalny żwacza oraz kwas masłowy, który sprzyja wykształcaniu się kosmków w jelitach. Jednak przygotowana pasza z gniecionego ziarna powinna zostać w krótkim czasie skarmiona, gdyż utleniające się tłuszcze i witaminy obniżają jej wartość odżywczą. Ziarno przeznaczone do gniecenia powinno być wilgotne na poziomie 14-16%. Zgniatanie ziarna zachodzi przy użyciu walców, które są umieszczone blisko siebie. Całe ziarno po dostaniu się do żwacza działa drażniąco, przez co przyczynia się do wzmacniania jego mięśni.
Jak kiszone jest ziarno kukurydzy?
Ziarna kukurydzy są zakiszane w rękawie albo w silosach betonowych czy pryzmach. W trakcie kiszenia w pryzmie lub silosie duże znaczenie ma wilgotność, gdyż sucha masa w ziarnie może doprowadzić do niewystarczającego ugniecenia materiału i pojawienia się niepożądanych mikroorganizmów. Z kolei zbyt duża wilgotność może prowadzić do zagrzewania się kiszonki, a nawet występowania pleśni. W przypadku mniejszych gospodarstw stosuje się kiszone ziarno kukurydzy w big-bagach.
Najnowsze komentarze